Kde vzít dobrý larp a nekrást

Cemi, 28. července 2022

Každý rok po GameConu se vyrojí spousta nadšených dotazů:

„Ty komorní larpy jsou super, chtěl bych si nějaký zahrát s kámoši na chatě, dají se někde stáhnout?“

„Kde jinde kromě GameConu se dají hrát komorní larpy? Chci víc!“

Mám pro tebe dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá je, že se stáhnout dají! Ta špatná je, že v současné chvíli se kromě GameConu a pár menších uzavřenějších akcí komorní larpy příliš nehrají. To ale neznamená, že se to nemůže změnit.

Spousta akcí by komorní larpy uvítala, ale třeba neví, koho oslovit. ŽižCon, OstraCon, BrnoCon a určitě i další, o kterých nevím. Spousta vypravěčů svůj larp moc ráda uvede třeba v Praze, v Brně nebo i jinde, stačí je pozvat, zajistit prostor a hráče a můžeš hrát. Know-how máme, chybí ta nadšená organizační síla. Budeš to ty? =)

A teď k té hlavní otázce – kde vzít dobrý komorní larp? Možností je mnoho!

1) Mezinárodní databáze

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1dQ7LQq3e4ODXdW_gNiYlYyDirjJv9wW-15axdF0jPKw/edit?usp=sharing

Největším zdrojem českých i zahraničních larpů je tato krásná google tabulka, kde aktuálně najdeš 1419 komorních larpů. Fakt, nekecám. Jsou tam jak české, tak zahraniční hry v různých jazycích, dá se to filtrovat podle počtu hráčů, náročnosti přípravy, typu hry atd., zkrátka prakticky není možné, aby se tam nenašel larp pro tebe a tvoje kamarády.

2) České larpy na internetu

Největší sbírka odkazů na české hry je tento poněkud hůře dohledatelný článek na larpy.cz:

https://www.larpy.cz/larpove-scenare-volne-k-dispozici/

Najdeš tam odkazy na nejrůznější hry od krásné velké hry Sen noci svatojánské až po malé česko-slovenské jeepy. A taky spoustu her, kterých se někdo ujal a uváděl je nebo uvádí je na GameConu např. Ook!, odlehčenou hru z knihovny, Rodinnou oslavu, prehistorický larp od Court of Moravia, Školu atd.

3) Jeepen

http://jeepen.org

Skandinávské jeepy, kterých se v Česku velká spousta hrála, ať už v originále, nebo v úpravě pro české prostředí (což, co si budeme nalhávat, styl, kterým hrajeme my Češi, se od toho skandinávského docela liší). Říká ti něco Předchozí hosté, Summer Lovin, Enjoy the Silence, Happy Ends, Doubt? To všechno a mnohé další jsou hry, které se dají stáhnout na stránce Jeepen.

4) Na zahraničních webech

Komorní larpy píšou kromě nás a Skandinávců i Němci, Poláci, Italové, Angličani, Američani, Novozélanďané, Australani… zkrátka zdrojů je mnoho, ale nezoufej, většina těch her je k nalezení v tabulce uvedené v bodu 1.

Ze zahraničních webů jsou do češtiny přeložené např. hry Spellbound, Vraní pohřeb, Heart’s Blood, Tango pro dva, Club Felis a další a další. Často se dá snadno dostat rovnou k českému překladu, pokud není v tabulce mezinárodních larpů, stačí napsat tomu, kdo to u nás uváděl, nebo pokud nevíš, kdo to byl, napiš mně, propojím tě!

Namátkou pár zahraničních webů, určitě se nejedná o konečný výčet. =)

5) Larpové sbírky

Dokonce vyšlo několik knih, které sbírají larpy určené k volnému uvádění. Všechno odstartovali (kdo jiný než) Skandinávci svojí knížkou Larps from the Factory

Obsahuje 23 larpových scénářů a dá se koupit i jako pdf! V Česku se z této knížky hrálo např. Love in the Age of Debasement nebo Prokrindáčka, asi nám vypršel čas.

Následovali Italové se svojí sbírkou 12 her v angličtině Crescendo Giocoso

Z této sbírky se na GameConu hrál např. larp Castaways.

No a konečně ani Češi nezůstali pozadu a vydali knížku Check larps, kde najdete 10 českých larpů, jmenovitě: L-world, Moon, Telenovela, Lunapark Život, Don Juan, Operační systém, Pika-don, Samael, Výstup na Ouranos, Dva svety.

Česká sbírka má dvě nevýhody – nedá se koupit jako pdf a je v angličtině. Přesto se určitě vyplatí si ji koupit, podpoříš tak vznik této unikátní práce, která české larpy postavila na světovou úroveň. Výhoda pro nás Čechy je jedna – toto je sbírka her, které jejich autoři dali veřejně k uvedení a tyto hry určitě někde existují v češtině. Stačí se tedy ozvat autorům a je dost velká šance, že tuto hru získáš bez problémů i v češtině a jako bonus třeba i nějaké tipy k uvedení od samotných autorů.

6) Zeptej se autorů

V neposlední řadě se dá larp získat i tak, že se zeptáš přímo autorů nějaké hry, která tě zaujala. Velká část z nich má hru sepsanou a ráda ti ji poskytne, ať už pro hraní s kamarády na chatě, nebo třeba i pro další uvádění na GameConu nebo jinde. Málokdo touží po tom, aby jeho skvělý larp ležel v šuplíku a nehrál se, když už sám nemá čas nebo energii jej uvádět. Jako takový dobrý přehled českých komorních larpů a jejich autorů můžeš použít Larpovou databázi https://www.larpovadatabaze.cz/.

Pokud by se ti nepodařilo najít na autory kontakt, ozvi se mně a já tě propojím! Na GameConu se nám takto podařilo předat už velké množství her, letos např. Vilu nebo Temnou uličku, v minulosti Pika-don, Klub přátel anglické magie a další. Všech adoptivních larpových rodičů si moc ceníme, bez vás by některé komoráky vymřely forever a byla by to škoda, díky!

7) Napiš si vlastní larp

Napsat si vlastní larp je určitě taky možnost a nové hry na GameConu velmi uvítáme. Podmínkou je, aby hra byla otestovaná před GameConem, s testováním ale umíme pomoct. Určitě se nám ozvi – umíme zařídit prostor k hraní (v Praze i v Brně) i testovací hráče, pokud budeš potřebovat. Umíme pomoct se sháněním a financováním rekvizit, umíme dodat kostýmy.

Dříve se konaly akce, kde byla možnost si vlastní larp s týmem podobně postižených lidí napsat, nicméně Covid a věci. Larpworkshop ani Larpstorming se letos nekonaly, uvidíme příští rok. Larpstorming bychom uspořádali rádi, ale záleží, jaký bude zájem a taky kolik nám zbyde energie a času. Pokud by se našel někdo, kdo by se na organizaci takové tvůrčí akce rád podílel, určitě by to zvýšilo šance, že něco takového opět uspořádáme. Jestli jsi to ty, ozvi se! =)

Co říci na závěr? Zdrojů komorních larpů je prakticky nekonečné množství, stačí si vybrat a odhodlat se vyzkoušet to. Uvádět larp není raketová věda, určitě to zvládneš i ty. A pokud si nejsi jistý/jistá, určitě doporučuji vyhlásit nejprve betatest – hráči budou vědět, že je to první pokus a nebudou mít tak vysoká očekávání. A ty uvidíš, co funguje, co nefunguje, co bude třeba pro české hráče potřeba trochu upravit, a ostatní ti můžou dát nějakou zpětnou vazbu, jak je to bavilo nebo co by se dalo vylepšit.

A my se pak budeme těšit, že larp uvedeš i na GameConu nebo třeba i na nějaké jiné akci!

Chceš uvádět larp na GameConu, sháníš nějaký kontakt na autory nebo se chceš jenom na něco zeptat? Napiš mi na larp@gamecon.cz nebo lenkacemi@gmail.com

Článek původně vznikl jako přednáška na GameCon 2021 a je ke zhlédnutí tady: https://youtu.be/NDgGOvn8b1Y

info@gamecon.cz
© 2024 GameCon, Created by GameCon z.s.
kontakt Facebook Discord Instagram Youtube