Jaký byl GameCon 2014? (pohledem orgů)

Michal „Manik“ Havelka, 24. srpna 2014

Je to přesně měsíc, co skončil GameCon. Odpočatí a odvýletování můžeme konečně na chvíli zavzpomínat a zhodnotit, jaký byl. A to hned ze dvou pohledů – z pohledu organizátorů a z pohledu účastníka, který na blogu vydáme po vyhodnocení dotazníků.

A jaký, že tedy byl z pohledu organizátorů? Z jedné strany nechceme smrdět sebechválou, ze strany druhé žádný GameCon (z org. pohledu) nešlapal tak dobře, jako tento. GameConem prošlo kolem 520 účastníků, program nabízel 2015 „člověkomíst“[1] a 46 hodin zábavy v 10 liniích. S infopultem a chystáním místa nám pomohli schopní dobrovolníci[2] (ačkoliv nás mrzí, že se jich stále nenašel dostatek), nechyběly žádné notebooky, kabely, program byl čitelný a přehledný. I přesto, že hlavní organizátor Pavel musel v pátek festival opustit, GC jeho odjezd přežil až do jeho konce.

Obrovskou radost máme z nových prostor v Pardubicích. Problém s větráním mohelnické deskoherny nám tvořil nejednu vrásku na čele a představa tahání steam-punkových ventilačních trubek nám naháněla hrůzu. Nové místo se výborně osvědčilo a dostatek prostoru pro všechny linie (jakož i pro zahájení, impro, ...), množství postelí, parkovacích míst a klidné okolí nám vykouzlil úsměv na rtech; zrušení možnosti postavit si vlastní stan na místě naopak zabolelo. Konečně se nám podařilo sehnat i důstojné prostory pro larpy, ať už se jedná o rockový klub, protiatomový kryt či jen jednoduché zatemnění herních místností.

Po počátečních komplikacích se podařilo zajistit i jídlo v důstojných porcích a uvaděči tak nemuseli škrtat v programu kvůli vaření. Uděláme vše proto, aby příští rok byla na výběr i lehčí letní jídla, ačkoliv slíbit to zatím nemůžeme.

Další velká radost panuje z proběhlých her. Snažíme se do výběru zařadit vždy to nejlepší, co v Česku vznikne a letošní výběr se opravdu povedl – rádi bychom to nejlepší z programu zachovali, zároveň je naším cílem se vyvíjet a nepřešlapovat na místě. Protože se při pořádání držíme hesla „Od hráčů pro hráče“, velmi nás těší, že se našlo tolik skvělých vypravěčů. Bez nároku na odměnu do her vkládají vyjma neskutečné energie a času i kus sebe a my jsme jim za to moc vděční.

K těm hezkým stránkám však patří i nějaké ty smutné. Když kolega David Thorhauge z dánského Fastavalu věnoval 10 minut prezentace předcházení problémů s alkoholem, podivovali jsme se. Sami nepohrdneme pár skleničkám, ale letošní GameCon nám poprvé uštědřil cennou zkušenost s účastníky, kteří svou míru neznají a GameConu dělají pouze špatné jméno. V roce 2015 se určitě více zaměříme na prevenci problémů s alkoholem, v tom horším případě pak na jejich represi, třeba i vyloučením z akce. Chceme festival her, nikoliv festival alkoholu.

Vědomi jsme si ne zcela perfektního přihlašováni na mistrovství v DrD. Sjednocení systémů mDrD a ostatních aktivit bylo tento rok již nutností a tuto porodní bolístku se pokusíme do příště opravit. Je nám také trochu líto, že hodně organizátorů si už nenajde tolik času si jen tak sednout na pivo/víno a povídat si s vámi. Svého času jsme se na GC seznámili s tolika super lidmi, kteří se po sléze stali našimi kamarády, až nás mrzí, že tento rozměr pro nás trochu mizí.

Nepropadejme však trudomyslnosti a pojďme si říct, co nás čeká v roce 2015: Věříme, že se nám již brzy podaří představit nový web, který bude přizpůsoben i mobilním zařízením. Lehce se změní orientace na něm, ale věříme, že si nakonec zvykneme a zamilujeme si ho. Když už jsme se naučili hladkému průběhu, rádi bychom se dostali zpět k lehkým hříčkám – v rámci minihry na webu, celohry na GC či jinak. Boj o poklad nakonec skončil pouze v orgovské tiskárně.

GameCon čeká menší obměna týmu: Povedlo se nám najít schopnou fundraiserku Káju a dílčí změny prodělají i další sekce. Poprvé při výběru nových orgů zazněla věta: „Mám pár kandidátů, ještě je projdu a vyberu.“, na což nejsme zvyklí a mile nás to těší. Stejně tak se těšíme na novou formu podzimního srazu o dalším rozvoji GC. Klíčová slova jsou „chata, maso, pivo, gril“. Není divu, že nikdo z nás nechce tento sraz vynechat.

Díky vám všem, že jste u toho byli s námi a těšíme se v roce 2015!

--

[1] To číslo na první pohled může vypadat vymyšleně, ale je zcela pravdivé :-)
[2] Na tomto místě bychom rádi poděkovali jmenovitě Radce Havlíčkové, Mirkovi Dokoupilovi (a jeho kamarádovi, jehož jméno nám uteklo) a Patrikovi Serejovi a celé jeho infopulťácké partě.
[3] Tipujeme spíše jedince, kteří zaspali zahájení a důrazné Gandalfovo varování „Zvrací se do mísy.“

info@gamecon.cz
© 2024 GameCon, Created by GameCon z.s.
kontakt Facebook Discord Instagram Youtube