Několik důvodů proč si zahrát Epické deskovky na Gameconu

Tomáš „Tomislav“ Mužík, 9. května 2016

První vlna přihlašování na Gamecon je již za dveřmi a tak jsme se rozhodli napsat článek o tom, proč bys v záplavě kvalitních larpů a rpg neměl přehlédnout ani sekci Epických deskovek. Zde jsou hlavní důvody, proč si je podle nášeho názoru zahrát:

1. Epické deskovky pro pokročilé / pro začátečníky

Původní koncept, s nímž naše linie vznikla, byl představovat zajímavé a nové Epické deskovky lidem, kteří je neznají. V průběhu let a s přibývající popularitou, které se deskové hry v poslední době těší, však tento koncept začíná být zastaralý. Na základě zpětné vazby od účastníků a našich vypravěčů jsme zjistili, že v minulosti na deskovku dorazili i hráči, kteří již měli s danou hrou zkušenosti, znali pravidla a strategie k jejímu vítězství. Vzhledem k tomu, že se pak u stolu potkají s nováčky, kteří těmito znalostmi neoplývají, mohou pokročilí hráči opanovat hru a zkazit tím zážitek jak sobě, tak ostatním účastníkům.

Proto od letošního roku přicházíme s konceptem deskovek „pro pokročilé“, kde se již od hráčů předpokládá znalost pravidel. Budou zde hry, které by měly být divácky atraktivní a zároveň jsou již mezi hráčskou obcí známé a populární. Pro příklad uvádíme Battlestar Galacticu či Hru o trůny. Zároveň však chceme zachovat ducha Epických deskovek z minulých let a všechny ostatní hry uvedeme v režimu pro začátečníky – tedy s vysvětlováním pravidel.

2. Široká škála novinek i starých známých

Sekce Epických deskovek se za poslední roky hodně rozrostla a rozvrstvila. Jsme rádi, že ti můžeme představit mnoho novinek z posledních let jako kupříkladu Imperial Assault, hru ze světa Star Wars odehrávající se dějově po skončení Epizody 6, nebo Forbidden Stars z oblíbeného universa Warhammeru 40 000, či velmi populární deskovku Zaklínač podle knížní předlohy A. Sapkovského. Ze starých známých bychom pak rádi vzpomenuli na z Lovecraftovských povídek vycházející Mansions of Madness a Eldritch Horror, na v nedávné době v češtině vyšlou Zimu mrtvých ze světa zombie apocalypsy či na velmi starou a ve své době velmi populární deskovku o bitvě gigantických robotů Battletech. Pokud tě výše zmíněné hry nezaujaly, nezoufej – novinek i starých známých ti letos představíme ještě o hodně více, stačí sledovat náš web Gamecon.cz

3. Možnost zahrát si s novými lidmi mimo Váš okruh známých

Máš partu přátel s kterými se pravidelně scházíš a hraješ deskovky? Nebo jsi z malého města a zoufale se snažíš najít hráče pro zrovna tu tvojí oblíbenou hru? Ať tak nebo tak ti Gamecon nabízí jedinečnou příležitost zahrát si s novými a zajímavými lidmi, získat nové zážitky a zjistit jak to hrají „ti druzí“. U mnoha deskových her si různé skupiny lidí vytvoří zaběhlé mechanismy metahry – toho co je dobré a co špatné pro jejich úspěšné dokončení. Ze zkušenosti víme, že se metaherní mechaniky často liší a pro všechny zúčastněné je zábavné zjistit, kdo že danou hru hraje nejlépe a nejefektivněji.

Máš doma nějakou velmi zajímavou deskovku, kterou jsi u nás na Gameconu neviděl a rád bys jí představil ostatním? Neváhej a dej nám dát vědět. Rádi s tebou její zařazení do programu prodiskutujeme.

A co si myslíš ty? Jsou důvody, které jsme popsali výše pro tebe to hlavní, proč si Epické deskovky zahraješ letos na Gameconu? Nebo je tu něco jiného co jsme přehlédli a je to pro tebe zajímavější? Dej nám vědět v komentářích pod článkem na našem Facebooku nebo nám napiš na mail info@gamecon.cz.

Za tým Epických deskovek zpracoval Tomislav

info@gamecon.cz
© 2024 GameCon, Created by GameCon z.s.
kontakt Facebook Discord Instagram Youtube